Realizarea unui proiect bun, este cheia succesului in facultate!

Scris de  Oct 21, 2014

Nu ştiu cum e la voi la facultate în momentul de faţă, dar la mine pe măsură ce înaintăm în anul universitar care nici nu a început bine, proiectele şi temele pe care le avem de realizat s-au înmulţit tot mai mult. Drept urmare, am considerat că pentru cei care nu stăpânesc regulile elementare pentru redactarea acestora, ar fi util să realizez un articol cu ce trebuie să ai în vedere când te apuci de redactat un proiect pentru facultate:

Cea mai mare greşeală pe care o fac majoritatea dintre studenţi atunci când au de redactat un  proiect este că îl lasă pe ultimul moment. Un proiect necesită multă muncă de documentare şi timp pentru a realiza partea practică, atunci când este cazul. De aceea, sfatul meu este să-ţi aloci câteva săptămâni pentru a realiza un proiect bine documentat, coerent şi interesant. Astfel, prima regulă de bază este să-ţi aloci suficient timp, pentru realizarea acestuia!

 

În momentul în care primeşti un proiect pe o anumită temă, cu siguranţă ţi-a fost sugerată şi o biografie pe care să o consulţti. În cazul în care profesorul nu face asta, ar fi indicat să ceri recomandări pentru sursele de documentare (îţi spun din propria experienţă că dă bine :D). Documentarea este primul pas spre realizarea unui proiect bun, de aceea cu cât ai mai multe surse pe tema dată cu atât vei reuşi să faci o lucrare mai bună şi se va vedea interesul şi dedicarea care ai acordat-o proiectului tău. Încearcă să-ţi faci rost de cărţi, cursuri, articole ştiinţifice pentru tema ta, citeşte-le şi conturează-ţi o idee: ce scop are proiectul tău?, ce vrei să demonstrezi/realizezi?, care va fi structura lucrării? etc. După ce ai făcut toate acestea, următorul pas ar fi să faci comparaţii cu alte lucrări academice pe aceeaşi temă sau asemănătoare. Atâta timp cât ideea despre care vei scrie este foarte limpede în mintea ta, structura se va contura de la sine pe principalele idei secundare.

Concluzia: este bine să ştii cu ce începi

 

O altă mare greşeală pe care o fac studenţii este că nu acordă atenţia cuvenită introducerii, bazându-se pe faptul că lucrarea lor are un conţinut suficient de interesant pentru a mai pierde vremea cu introducerea. De fapt, lucrurile nu stau deloc aşa deoarece profesorii vor să găsească informaţii interesante şi o abordare sigură, scurtă şi la obiect, care denotă faptul că atuni când ai scris lucrarea ai fost sigur pe tine şi convins de ceea ce ai realizat. O tehnică foarte bună pentru a realiza o introducere de nota 10 este să o redactezi la sfârşit după ce ai terminat de scris toată lucrarea, însă nu uita ca pe parcurs să-ţi notezi cele mai relevante şi interesante idei. Câteva idei tari vor face diferenţa pentru tine!

 

Orice proiect are o introducere, obiective şi capitole care se axează pe: metodele şi materialele folosite, rezultate, discuţii şi referinţe. Pentru ca proiectul tău să fie făcut ca la carte, îţi recomand să descri pe larg materialele şi metodele folosite în cercetare sau procedeul ştiinţific, detaliind etapele, iar pentru a evidenţia rezultatele, foloseşte grafice, tabele şi desene deoarece astfel poţi să demonstrezi clar, fără dubii, că munca ta are o idee şi-un rezultat. În concluzie trebuie să evidenţiezi succesul proiectului în a-şi atinge obiectivele, dar şi impactul descoperirii tale de-a lungul proiectului.

 

Iată şi alte ponturi care te-ar putea ajuta să ai un proiect de nota 10:

- verfică lucrarea înainte de a o preda (citeşte-o de la început până la sfârşit, corectează greşelile gramaticale, verifică cifrele sau calculele etc)

- foloseşte bullet points-urile pentru a evidenţia ideile importante

 

Tu ce alte metode pentru un proiect de nota 10 cunoşti? 

 

Sursa foto: licentedetop.ro

Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 17:00
Cristina Grosu

Studentă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, pasionată de natură şi munte, fotografie şi pictură. Energică şi plină de viaţă.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Școala informală de IT a deschis însc…

20-05-2019 13 Stiri Tudor Perian

Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon @ 7 - 9 iunie 2019

Pasionații de IT din țară sunt invitați să dezvolte aplicații pentru situații de urgență din România și din lume  „O linie de cod poate face lumea un loc mai bun” și anul acesta...

Read more

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 208 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 249 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Facebook