Cea mai mare greşeală pe care o fac majoritatea dintre studenţi atunci când au de redactat un proiect este că îl lasă pe ultimul moment. Un proiect necesită multă muncă de documentare şi timp pentru a realiza partea practică, atunci când este cazul. De aceea, sfatul meu este să-ţi aloci câteva săptămâni pentru a realiza un proiect bine documentat, coerent şi interesant. Astfel, prima regulă de bază este să-ţi aloci suficient timp, pentru realizarea acestuia!
În momentul în care primeşti un proiect pe o anumită temă, cu siguranţă ţi-a fost sugerată şi o biografie pe care să o consulţti. În cazul în care profesorul nu face asta, ar fi indicat să ceri recomandări pentru sursele de documentare (îţi spun din propria experienţă că dă bine :D). Documentarea este primul pas spre realizarea unui proiect bun, de aceea cu cât ai mai multe surse pe tema dată cu atât vei reuşi să faci o lucrare mai bună şi se va vedea interesul şi dedicarea care ai acordat-o proiectului tău. Încearcă să-ţi faci rost de cărţi, cursuri, articole ştiinţifice pentru tema ta, citeşte-le şi conturează-ţi o idee: ce scop are proiectul tău?, ce vrei să demonstrezi/realizezi?, care va fi structura lucrării? etc. După ce ai făcut toate acestea, următorul pas ar fi să faci comparaţii cu alte lucrări academice pe aceeaşi temă sau asemănătoare. Atâta timp cât ideea despre care vei scrie este foarte limpede în mintea ta, structura se va contura de la sine pe principalele idei secundare.
Concluzia: este bine să ştii cu ce începi
O altă mare greşeală pe care o fac studenţii este că nu acordă atenţia cuvenită introducerii, bazându-se pe faptul că lucrarea lor are un conţinut suficient de interesant pentru a mai pierde vremea cu introducerea. De fapt, lucrurile nu stau deloc aşa deoarece profesorii vor să găsească informaţii interesante şi o abordare sigură, scurtă şi la obiect, care denotă faptul că atuni când ai scris lucrarea ai fost sigur pe tine şi convins de ceea ce ai realizat. O tehnică foarte bună pentru a realiza o introducere de nota 10 este să o redactezi la sfârşit după ce ai terminat de scris toată lucrarea, însă nu uita ca pe parcurs să-ţi notezi cele mai relevante şi interesante idei. Câteva idei tari vor face diferenţa pentru tine!
Orice proiect are o introducere, obiective şi capitole care se axează pe: metodele şi materialele folosite, rezultate, discuţii şi referinţe. Pentru ca proiectul tău să fie făcut ca la carte, îţi recomand să descri pe larg materialele şi metodele folosite în cercetare sau procedeul ştiinţific, detaliind etapele, iar pentru a evidenţia rezultatele, foloseşte grafice, tabele şi desene deoarece astfel poţi să demonstrezi clar, fără dubii, că munca ta are o idee şi-un rezultat. În concluzie trebuie să evidenţiezi succesul proiectului în a-şi atinge obiectivele, dar şi impactul descoperirii tale de-a lungul proiectului.
Iată şi alte ponturi care te-ar putea ajuta să ai un proiect de nota 10:
- verfică lucrarea înainte de a o preda (citeşte-o de la început până la sfârşit, corectează greşelile gramaticale, verifică cifrele sau calculele etc)
- foloseşte bullet points-urile pentru a evidenţia ideile importante
Tu ce alte metode pentru un proiect de nota 10 cunoşti?