Cum sa castigi la maximum dintr-un stagiu de practica?

Scris de  Mar 16, 2015

Postând acum câteva minute articolul cu "Stagii pe bune", m-am gândit să vă scriu câteva Tips & Tricks astfel încât să puteţi ajunge să profitaţi la maxim dintr-un stagiu de practică. 

După cum bine ştim cu toţii, stagiile de practică au devenit o necesitate pentru toţi studenţii. Astfel, un stagiu de practică reprezintă oportunitatea pentru studenţi de a face paşii decisivi în carieră, încă din timpul facultăţii, fără obligativitatea de a se angaja; este o cale de mijloc care îi ajută să îmbine studiile cu dobândirea unei experienţe practice. Pe lângă un certificat de practică sau posibilitatea angajării la finalizarea studiilor, stagiile sunt instrumentul cheie care îi poate ajuta pe studenţi să-şi definitiveze obiectivele viitoarei lor cariere, iar aceste stagiile îi ajută să descopere de ce anume sunt cu adevărat pasionaţi. Cu alte cuvinte, este un pas important care îi aduce mai aproape de job-ul ideal. Oare există cu adevărat aşa ceva? Hm...rămâne să vedem :)

 

Iată totuşi câteva reguli de care este nevoie pentru a profita la maxim de toate oportunităţile pe care le pot oferi stagiile de practică:

 

- aplicaţi pentru un stagiu încă din anul II sau III de facultate, deoarece primul an este acea perioadă în care  vă acomodaţi cu obligaţiile impuse de profesori la cursuri şi seminarii, învăţaţi să vă gestionaţi timpul eficient şi vă bucuraţi de viaţa de student, iar în ultimul an de facultate, principala grijă ar trebui să fie absolvirea, sau mai bine spus pregătirea lucrării de licenţă care după spusele multora "it`s a pain in the ass" .

 

- căutaţi un stagiu de practică desfăşurat pe perioada vacanţei de vară. Ştiu că veţi fii nevoiţi să renunţaţi la un concediu, dar aşa veţi avea mai mult timp la dispoziţie pentru a înţelege ce aveţi de făcut în cadrul practicii, nu veţi fi stresat că nu ajungeţi la timp să predaţi proiectele sau că nu aveţi timp să vă odihniţi suficient.

 

- asiguraţi-vă că aţi găsit un stagiu de la care veţi învăţa noi abilităţi, o mai bună înţelegere a domeniului şi că veţi putea avea realizări concrete. Nu contează doar certificatul de practică!

 

- nu vă aşteptaţi ca stagiul să fie plătit. Da ştiu...ideal ar fi ca dacă tot depunem o muncă să fie şi o remuneraţie, însă unele dintre cele mai bune stagii nu sunt plătite (priveşte totuşi partea bună a lucrurilor: dă bine pe CV :D).

 

- cereţi sfatul ori de câte ori vă confruntaţi cu ceva care nu vă este familiar, fiţi deschişi la idei şi proceduri noi şi evitaţi aroganţa. Amintiţi-vă că nu ştiţi totul! doar acesta este unul dintre motivele pentru care vă aflaţi în acel stagiu de practică.

 

- păstraţi legăturile stabilite cu angajatorii pe care i-aţi cunoscut în cadrul stagiului de practică. Nu se ştie când veţi avea nevoie de scrisori de recomandare, plus că sunt şanse chiar să vă devină colegi.

 

- păstraţi materialele obţinute pe perioada stagiului: rapoarte, articole, prezentări la care aţi lucrat etc. Vor reprezenta exemple ale calităţilor voastre.

 

- ca un ultim sfat, încercaţi să aplicaţi la stagii garantate prin parteneriate între firme sau instituţii în cadrul unor programe organizate pe domenii şi specializări concrete, astfel încât să ştiţi că veţi participa la un stagiu care să dezvolte abilităţile şi competenţele pentru care v-aţi pregătit. 

 

Acestea fiind spuse, treci la treabă! Caută stagiul care să ţi se potrivească, pentru că vara bate la uşă în curând...

 

Sursa foto: biddycat.com

Ultima modificare Luni, 16 Martie 2015 11:27
Cristina Grosu

Studentă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, pasionată de natură şi munte, fotografie şi pictură. Energică şi plină de viaţă.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Angajatori de TOP Bucuresti

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 17 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Cum sa abordezi discutia despre salariu …

05-09-2018 43 Joburi Tudor Perian

Cum sa abordezi discutia despre salariu in timpul interviului de angajare?

Cand vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranta nu exista o reteta care sa garanteze obtinerea jobului dorit in 100% din cazuri. Pentru cei care se afla la inceputul...

Read more

Cum alegem corect samponul in functie de…

16-11-2017 479 Stiri Irina C

Cum alegem corect samponul in functie de tipul de par

Parul este un simbol al senzualitatii si al voluptati si din acest motiv este impoartant cum alegi samponului potrivit pentru tipul tau de par. Iata ce ingrediente ar trebui sa contina...

Read more

Facebook