Adevarata fata a studentiei din Bucuresti vazuta de o studenta din provincie

Scris de  Mai 24, 2017

Se știe foarte bine că la noi în țară Bucureștiul e fix ca America pentru lume „Orasul tuturor posibilitatilor”, mai ales când vii dintr-un oraș în care cea mai mare atracție e noul club deschis vis-a-vis de statuia din centrul orașului.

Aici toți vin la o facultate și ies cei mai buni în domeniu, ajung cei mai cunoscuți pe plan mondial, reușesc să schimbe lumea, să schimbe percepția străinilor, să dea o nouă față României. Știi foarte bine că în momentul în care afli că ai intrat la o facultate în București, toate rudele tale, vecinii și prietenii îți vor pune etichetă de „Copil destept”.

Cum ti se schimba viata cand intri la facultate in Bucuresti

Dacă ești la medicină te vor suna absolut toate cunoștințele să te întrebe ce pastile ar trebui să ia dacă simt și cea mai mică durere; 

La Litere deja prinzi titulatură de „viitor profesor” și ești plâns pentru că „vei lucra pe bani foarte putini”,

La Informatică sau drept toți știu că e greu dar merită pentru că imediat cum ieși din facultate primești bani și job asigurat,

Iar la Poliție și la Științe politice o să ai o viață bună, „numai ăștia mari din țară trăiesc așa bine”.

Dar, mai sunt și facultățile văzute mai puțin bine: „Esti la actorie/conservator/coregrafie/arhitectură? – Păcat de tine și de inteligența ta că astea nu sunt de viitor”.

Și desigur, în capul listei, ești văzut cel mai bine dacă intri la Politehnica. Toate drumurile și ușile îți sunt deschise și viața ta va fi plină de premii și bani. Doar că lucrurile nu stau în toate cazurile așa. 

Citeste si: Topul caminelor private din Bucuresti

Da, ai tăi probabil îți văd programul ca fiind unul extrem de încărcat, tu un student exemplu, cu prezențele la zi, examenele luate cu note mari (dacă nu chiar cu 10), înconjurat de sute de prieteni pentru că tu erai un copil foarte sociabil în orașul tău natal, lăudat de toți profesorii și asaltat de zeci de angajatori încă din primul tău an. Când vei merge în vacanțe acasă, vei fi tratat ca o zeitate absolută și mama te va răsfăța cu tot ce își dorește puiul ei. 

Asteptari versus realitate

Cum afli că ai intrat la facultate, dai zvon în țară că ai reușit și te bucuri pentru o perioadă de toate laudele venite. Apoi,începi să îți cauți cămin sau chirie și te apuci de bagaj. Și împachetezi, și împachetezi...și împachetezi până îți dai seamă că nu te muți pe alt continent și te mai poți întoarce după unele lucruri.

student inpachetand

Dar mama ta te întâmpina cu un zâmbet „Lasa, mai bine să ai de toate acolo. Să nu mai dai tu bani pe altele”. Așa că îți accepți soarta și pornești la drum.  

Ajuns la destinație, ești izbit în față de realitate:

  • banii nu îți ajung,
  • căminul e groaznic,
  • mereu e gălăgie,
  • nu o să ai niciodată intimitate sau spațiul tău personal,
  • chefurile și petrecerile vor veni mereu unele după altele,
  • la cursurile de dimineață e aproape imposibil de asistat pentru că e mai bine să dormi,
  • angajatorii îți vor cere 5 ani de experiență chiar dacă tu ai abia 8 luni de studenție
  • și,în final, sesiunea nu are nicio legătură cu examenul de bac și e mai simplu să te duci direct în restanță decât să te duci cu 0% informații

Stresul te acaparează, începi să te panichezi, îți promiți că de semestrul viitor lucrurile se schimbă dar, deodată, toate planetele se aliniază și pe tine te cuprinde fericirea și lacrimile de bucurie când citești mesajul de la mama ta: „Ți-am trimis pachetul, să te duci după el. Ți-am pus și niște bani în plus ca să mai ai și tu de ieșit. Să nu mai stai numai în cameră”. 

Citeste si: Scrisoare catre studentii pasionati de HR

In concluzie

Și astfel, totul se termină cu bine. Tu devii ușor, ușor student bucureștean, începi să nu mai spui papuci la absolut orice tip de încălţăminte, accentul ți se schimbă, nu te mai deranjează expresia „Dă-mi caietul după masă”, te obisnuieşti cu metroul şi nu mai greşeşti stațiile, nu te mai afectează absolut nimic la cămin, îți găsești drumul în viață și în final, totul e minunat. 

Si tu esti student din provincie? Spune-ne si noua cum ti se pare viata de student in Bucuresti?

Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2017 19:48
Stefana Chele

Numele meu este Stefana Chele. Sunt studenta la litere-studii europene si sunt o fire empatica, realista si cu o doza safe de ironie si sarcasm. Iubesc tot ce tine de noutate, arta si oameni.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Mese de toaleta la cel mai bun pret din Romania.

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Școala informală de IT a deschis însc…

20-05-2019 172 Stiri Tudor Perian

Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon @ 7 - 9 iunie 2019

Pasionații de IT din țară sunt invitați să dezvolte aplicații pentru situații de urgență din România și din lume  „O linie de cod poate face lumea un loc mai bun” și anul acesta...

Read more

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 527 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 407 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Facebook