Rețete simple de preparat în cămin

Scris de  Iun 12, 2017

Chiar dacă ești student, nu este obligatoriu ca hrana de tip fast-food să devină un obicei, doar pentru că este mai ieftină și mult mai accesibilă decât alte tipuri de mâncare.

Știu că nu este tocmai ușor să îți asiguri trei mese sănătoase pe zi dacă stai la cămin, pentru că metodele de gătit sunt limitate, dar soluții există. Dacă nu mai ai chef să mergi la gară după pachetul de la ai tăi în fiecare weekend, atunci îți voi propune câteva rețete simple, pe care le poți face dacă ai o plită electrică (foarte des folosită de cei care stau în cămin și foarte utilă), dar și câteva rețete de gustări ce nu necesită foc și pe care le poate face cu ușurință oricine.

Reteta Ciuperci cu smântână

Ingrediente:

  • 1 kg ciuperci
  • 1 ceapă
  • 500 grame smântână groasă
  • 2 linguri de ulei (preferabil de măsline)
  • 1 lingură de unt
  • mărar și pătrunjel proaspete
  • sare, piper

Preparare:

Într-o cratiță se pun untul și uleiul, se adaugă ceapa tocată mărunt și 50 ml de apă și se lasă la înăbușit, până scade apa. Apoi se adaugă ciupercile (fie întregi, dacă sunt mai mici, fie tăiate mărunt) și sarea (după preferință) și se lasă să se înăbușe. Nu mai este nevoie de apă în plus, pentru că ciupercile își lasă singure zeamă. După aproximativ 10-15 minute, se verifică ciupercile și, dacă sunt potrivite pentru gusturile voastre, se adaugă piperul și smântâna și se mai lasă foarte puțin pe foc (aproximativ 5 minute). La final, se adaugă pătrunjelul și mărarul tocate mărunt și garnitura este gata. :)

Citeste si: Cum sa amenajezi camera de camin

Reteta Spanac cu lapte - pentru adepții mâncărurilor verzi, light și super sănătoase :)

Ingrediente (pentru aproximativ 4 porții):

  • 5-6 linguri ulei
  • 3-4 linguri făina
  • 800 ml. lapte
  • sare dupa gust

Preparare:

Se alege spanacul, se spală în câteva ape, se pune la fiert în apă cu sare; se lasă să dea câteva clocote și se strecoară. Se încălzește uleiul într-o cratiță. Se adaugă imediat făina și se amestecă totul bine. Făina, însă, trebuie să se rumenească puțin. Se stinge apoi cu lapte rece (nu adăugați toată cantitatea deodată, ci mai degrabă jumătate). Lăsați sosul alb să fiarbă pentru cca. 1 minut, după care adăugați spanacul tocat. Amestecați din nou, și adăugați, puțin câte puțin din laptele rămas (va opriți la consistența dorită). Se sărează și se lasă pe foc până ies aburi. La final, dacă vreți, puteți adăuga o linguriță de zahăr și una de oțet sau suc de lămâie, dintr-o jumătate de lămâie.

Spanacul poate fi servit ca atare sau cu ouă ochiuri alături, pentru un mic dejun perfect, înainte de a lua cu amploare cursurile. :)

Reteta Orez cu susan

 Ingrediente:

  • 1 cană orez basmati (sau orez cu bob lung)
  • 50 gr susan
  • 1/2 lingură ulei
  • 1/2 linguriță ulei de susan
  • 4 fire ceapă verde
  • sare

Preparare:

Susanul se prăjește la foc mic (fără adaos de grăsime) până se rumenește ușor. Orezul se fierbe în multă apă cu sare până e al dente (conform instrucțiunilor de pe pachet). Se scurge și se lasă să se răcorească 5 minute, răsfirându-l din când în când cu o furculiță. Se adaugă susanul prăjit, cele două tipuri de ulei și rondele de ceapă verde. Se amestecă bine și se drege de sare. Se acoperă cu un capac până la servire.

Pentru cei care nu dețin o plită electrică și nu au cum să gătească la foc, am și câteva idei de salate simple și super gustoase. Iată-le:

Reteta Salată cu macrou în ulei și rucola

Ingrediente:

  • 1 cutie rucola 
  • 1 cutie fasole roșie 
  • 1 cutie porumb 
  • 2 conserve macrou în ulei 
  • ulei 
  • sare

Preparare:

Prepararea este mai simplă decât orice altceva. :) Pur și simplu, se amestecă totul într-un castron mare și se servește cu poftă.

Reteta Salată cu paste și legume - pentru cei care nu sunt la dietă :)

Ingrediente:

  •      400 g paste făinoase
  •      castraveți
  •      roșii
  •      ceapă roșie
  •      ardei gras roșu
  •      măsline negre
  •      sare roz de Hymalaia/ sare normală
  •      ulei de măsline

Preparare:

Se pun pastele la fiert, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp, se pregătesc legumele. Castraveții se curăță de coajă și se taie rondele, apoi în două jumătăți. Roșiile se spală și se taie cuburi. Ardeiul gras se taie cubulețe mici. Ceapa roșie se taie julienne. Pastele se strecoară, se dau sub un jet de apă rece și se lasă să se scurgă bine. Într-un castron mai larg, se pun pastele și legumele tăiate. Se adaugă sare și oțet balsamic după gust și se amestecă bine. Se stropesc cu puțin ulei de măsline. Se decorează cu măsline negre și oregano.

Citeste si: Cum ar trebui un tânăr de 22 de ani să îşi petreacă timpul

Reteta Salată cu ouă și prosciutto - pentru un plus de proteine :)

Ingrediente:

  •      4-5 frunze de salată verde
  •      1 roșie
  •      1 castravete
  •      3 ouă
  •      50 gr felii de prosciutto
  •      fâșii de parmezan
  •      sare
  •      piper
  •      ulei de măsline
  •      zeamă de lămâie

Preparare:

Ouăle se pun la fiert. Din momentul în care începe apa să clocotească, le lăsăm fix 4 minute. Dacă doriți să fie mai tari, le lăsați mai mult. După ce s-au fiert, le punem sub jetul de apă rece, apoi le curățăm de coajă. Salată o spălam și o scurgem bine, apoi o rupem bucățele. Roșia o tăiem felii, castravetele curățat îl tăiem bucăți lunguiețe. Așezăm pe un platou salata, feliile de roșii și de castravete. Ouăle le tăiem în jumătate, le punem deasupra, iar în centru așezăm feliile de prosciutto. Peste toată salată, din loc în loc, dăm drumul câtorva fâșii de parmezan. Într-un bol, amestecăm puțin ulei de măsline cu zeamă de lămâie, apoi presărăm sare și piper. Punem dressing peste salată după gust. 

Andreea Stănescu

Ma pasioneaza domeniul resurselor umane si scrisul si imi plac diminetile insorite, in care pot sa imi beau cafeaua alaturi de o carte buna.

Website https://andreeastanescu.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 66 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Cum sa abordezi discutia despre salariu …

05-09-2018 77 Joburi Tudor Perian

Cum sa abordezi discutia despre salariu in timpul interviului de angajare?

Cand vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranta nu exista o reteta care sa garanteze obtinerea jobului dorit in 100% din cazuri. Pentru cei care se afla la inceputul...

Read more

Cum alegem corect samponul in functie de…

16-11-2017 520 Stiri Irina C

Cum alegem corect samponul in functie de tipul de par

Parul este un simbol al senzualitatii si al voluptati si din acest motiv este impoartant cum alegi samponului potrivit pentru tipul tau de par. Iata ce ingrediente ar trebui sa contina...

Read more

Facebook