Cum să înveți rapid și eficient

Scris de  Iun 26, 2017

Înainte și în timpul sesiunii, studenții au o singură grijă: să asimileze cât mai multă informație într-un timp cât mai scurt (de preferat într-o zi, două – sau cât timp liber au între exmene).

Sigur că nu este cea mai bună metodă, pentru că pregătirea pe tot parcursul semestrului este importantă, dar minuni se pot întâmpla și în sesiune, mai ales dacă ești motivat să treci examenul, ba chiar să îți mai și amintești ce ai învățat după sesiune.
Totul constă în a găsi cea mai bună strategie de învățat, adică cea mai potrivită pentru tine, căci fiecare are propriul stil de studiu.

Din păcate, nu se poate spune că există o rețetă universală care nu dă greș niciodată, dar există anumite lucruri de care poți încerca să ții cont, pentru a facilita procesul de învățare.
Astfel, dacă vrei să înveți rapid și eficient, aceste sfaturi te pot ajuta:

⦁    Keep Calm!

Mai întâi de toate, cred că foarte importantă este starea ta mentală și felul în care abordezi de la început problema. Nu te lăsa copleșit de amalgamul de cărți și cursuri pe care le ai de citit, ci ia-le pe rând. Ia fiecare zi în parte și fă tot ce poți de fiecare dată, dar fără să te gândești la cât de puțin timp a mai rămas până la exmane, pentru că stresul va duce la un blocaj, la stări de anxietate chiar, și atunci s-a terminat cu învățatul.
Așadar, take it easy, fă-ți un plan și ia fiecare zi de învățat în parte ca atare, pentru că obiectivul de a fi terminat anumite capitole până la sfârșitul zilei este mult mai ușor de atins decât cel de a fi terminat totul de învățat până la sfârșitul săptămânii – sentimentul de satisfacție va crește și motivația generală.

 

keep calm

 

⦁    Studiază aceeași informație din mai multe surse

Este mult mai ușor să reții ceva în felul acesta, pentru că se creează conexiuni între mai multe informații, totul începe să prindă contur și materialul de studiat ți se va părea logic și ușor de amintit; deci, pe lângă cursul de la facultate, poți încerca să mai citești și din alte cărți pe același subiect, articole de pe internet sau reviste de specialitate și chiar diverse clip-uri sau documentare pe Youtube. Mai mult, ai putea chiar să discuți cu cineva despre ce ai învățat – it’s a win-win: tu îți fixezi cunoștințele, iar interlocutorul învață ceva nou.

⦁    Recitește des informația asimilată

Recapitularea este extrem de importantă, chiar dacă de multe ori tindem să sărim peste. Ea este, de fapt, punctul în care verifici dacă știi sau nu ce ai studiat până la momentul respectiv și îți dă șansa să adaugi informație acolo unde există lipsuri.
În plus, este modalitatea optimă de a trece cunoștințele din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată – ceea ce înseamnă că nu vei uita tot ce ai învățat imediat după examen.

⦁    Ia notițe de mână, nu pe calculator

Este destul de cunoscut faptul că scrisul de mână contribuie la stocarea mai eficientă a informației în memorie, de aceea e important să te folosești de acest mijloc. Fie că îți scoți idei principale dintr-un text sau doar încerci să faci o schemă a cursurilor, scrisul de mână te ajută să conștientizezi mai bine informația pe care o scrii, să o înțelegi și să ți-o amintești mai ușor; mai mult, dacă ai memorie vizuală, prin scrisul de mână ești mai aproape de imaginea schemei, în sine, și ai șanse mai mari să o păstrezi la loc sigur.  Deși durează mai mult, scrisul de mână este eficient!


P.S. Nu face ca în imaginea de mai jos! :)

 

teacher

 

⦁    Nu te lăsa distrat!

Deși există viață și în timpul sesiunii, timpul acordat învățatului ar trebui să fie exact atât: timp dedicat exclusiv studiului. E mult mai de efect să studiezi două ore intensiv și apoi să iei o pauză în care să faci altceva pentru a te relaxa, decât să asculți muzică în același timp în care înveți și să lungești durata de studiu inutil, amânând pauza reală foarte mult.
Nu te lăsa distrat de altceva, mergi într-un loc liniștit, lipsit de aglomerație și concentrează-te doar pe ce ai de făcut. Daca ai nevoie de inspirație în privința locurilor unde poți învăța în București, găsești mai jos o listă.

Citește și: Șase locuri bune pentru învățat în Bucureștihttp://www.campusbucuresti.ro/campus/1257-sase-locuri-bune-pentru-invatat-in-bucuresti.html.

Extra tips:

Ca sfaturi generale, nu uita să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi, să dormi cel puțin 8 ore pe noapte, să faci mișcare de câteva ori pe săptămână (role, bicicletă, alergat, înot – e vară și toate astea sunt super fun) și să acorzi atenție alimentației, pentru că efortul depus trebuie susținut din interior.

 

Voi ce alte trucuri folosiți pentru a da randament în sesiune?

Ultima modificare Luni, 26 Iunie 2017 19:21
Andreea Stănescu

Ma pasioneaza domeniul resurselor umane si scrisul si imi plac diminetile insorite, in care pot sa imi beau cafeaua alaturi de o carte buna.

Website https://andreeastanescu.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Mese de toaleta la cel mai bun pret din Romania.

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Școala informală de IT a deschis însc…

20-05-2019 172 Stiri Tudor Perian

Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon @ 7 - 9 iunie 2019

Pasionații de IT din țară sunt invitați să dezvolte aplicații pentru situații de urgență din România și din lume  „O linie de cod poate face lumea un loc mai bun” și anul acesta...

Read more

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 527 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 407 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Facebook