Deși nu pare foarte greu, a lua notițe poate fi totuși o provocare. Sunt sigură că fiecare dintre voi a avut cel puțin un profesor care nu preda ca la școala, ci, pur și simplu, ținea un discurs timp de două ore, iar studenții erau nevoiți să își noteze informații pe apucate. Tocmai de aceea, mi se pare foarte important să existe o anumită organizare în luarea de notițe la cursuri, pentru o mai bună înțelegere ulterioară și pentru a ușura cu mult procesul de învățare.
Iată câteva sugestii:
-
Obișnuiește-te să iei notițe la fel de fiecare dată, după aceeaști structură; în felul ăsta, vei descifra mult mai bine tipul de informații pe care le regăsești scrise; de exemplu, poți împărți foaia în două coloane, coloana din dreapta dedicând-o eventualelor întrebări și răspunsuri ulterioare, iar pe cea din stânga – notițelor în sine.
-
Lasă spații libere între idei diferite, pentru a putea reveni asupra informației și a adăuga lucruri în plus dacă ai lipsuri; în plus, spațiul liber creează senzația de ”aerisit” și facilitează procesul de învățare.
-
Notează-ți informațiile cu propriile tale cuvinte – va fi mult mai ușor să înveți ceva ce ai notat trecut deja prin filtrul gândirii proprii, decât să memorezi cuvintele altcuiva.
-
Folosește liste acolo unde e posibil.
- Învață să distingi între informația cea mai importantă și relevantă, care merită notată, și cea mai care nu necesită/ merită să fie luată acasă J.
-
Folosește culori, post-it-uri, evidențiatoare, pentru a accentua cuvintele cheie – acest lucru îi ajută mai ales pe cei care se bazează și pe memoria vizuală.
-
Ia notițe de mână – avantajul scrisului de mână față de scrisul pe laptop este că, atunci când scrii de mână, nu poți să notezi absolut tot ce auzi, așa că ești nevoit să fii atent și să notezi doar ce este cu adevărat important (deci primul pas din procesul de invățare este deja făcut); atunci când luăm notițe pe laptop avem tendința de a nota mecanic tot ce auzim, pentru că avem mai multă viteză decât la scrisul de mână, dar fără a mai trece prin filtrul gândirii proprii informația primită.
-
Pune-ți în vedere de la început ce anume vrei să reții din cursul respectiv și notează doar ce este relevant pentru tine; acolo unde se poate, fă trimiteri către alte cursuri/ texte/ cărți/ materiale, pentru un plus de informații utile.
Așadar, dacă vrei ca sesiunea să te găsească pregătit de data asta și să îți ușurezi semnificativ munca dinaintea examenelor, învață să iei notițe eficient și primul pas este deja făcut.