Cum să iei notițe eficient

Scris de  Iun 27, 2017

După cum bine  știm cu toții, întotdeauna este de preferat să previi decât să tratezi. J Adaptând această preferință în cazul anilor de facultate, cred că majoritatea am trecut prin situația neplăcută de a nu avea toate cursurile/ informațiile/ materialele necesare pentru a ne apuca de învățat în sesiune. Așa că, în acest context, a preveni înseamnă a lua notițe eficient la cursuri, pentru a nu fi nevoit  în sesiune să alergi în stânga și în dreapta după materiale. 

 

Deși nu pare foarte greu, a lua notițe poate fi totuși o provocare. Sunt sigură că fiecare dintre voi a avut cel puțin un profesor care nu preda ca la școala, ci, pur și simplu, ținea un discurs timp de două ore, iar studenții erau nevoiți să își noteze informații pe apucate. Tocmai de aceea, mi se pare foarte important să existe o anumită organizare în luarea de notițe la cursuri, pentru o mai bună înțelegere ulterioară și pentru a ușura cu mult procesul de învățare.

            Iată câteva sugestii:

  • Obișnuiește-te să iei notițe la fel de fiecare dată, după aceeaști structură; în felul ăsta, vei descifra mult mai bine tipul de informații pe care le regăsești scrise; de exemplu, poți împărți foaia în două coloane, coloana din dreapta dedicând-o eventualelor întrebări și răspunsuri ulterioare, iar pe cea din stânga – notițelor în sine.

  • Lasă spații libere între idei diferite, pentru a putea reveni asupra informației și a adăuga lucruri în plus dacă ai lipsuri; în plus, spațiul liber creează senzația de ”aerisit” și facilitează procesul de învățare.

  • Notează-ți informațiile cu propriile tale cuvinte – va fi mult mai ușor să înveți ceva ce ai notat trecut deja prin filtrul gândirii proprii, decât să memorezi cuvintele altcuiva.

  • Folosește liste acolo unde e posibil.

lista

 

  • Învață să distingi între informația cea mai importantă și relevantă, care merită notată, și cea mai care nu necesită/ merită să fie luată acasă J.

 

  • Folosește culori, post-it-uri, evidențiatoare, pentru a accentua cuvintele cheie – acest lucru îi ajută mai ales pe cei care se bazează și pe memoria vizuală.

 

colorat

 

  • Ia notițe de mână – avantajul scrisului de mână față de scrisul pe laptop este că, atunci când scrii de mână, nu poți să notezi absolut tot ce auzi, așa că ești nevoit să fii atent și să notezi doar ce este cu adevărat important (deci primul pas din procesul de invățare este deja făcut); atunci când luăm notițe pe laptop avem tendința de a nota mecanic tot ce auzim, pentru că avem mai multă viteză decât la scrisul de mână, dar fără a mai trece prin filtrul gândirii proprii informația primită.

  • Pune-ți în vedere de la început ce anume vrei să reții din cursul respectiv și notează doar ce este relevant pentru tine; acolo unde se poate, fă trimiteri către alte cursuri/ texte/ cărți/ materiale, pentru un plus de informații utile.

         

         Așadar, dacă vrei ca sesiunea să te găsească pregătit de data asta și să îți ușurezi semnificativ munca dinaintea examenelor, învață să iei notițe eficient și primul pas este deja făcut. 

 

Andreea Stănescu

Ma pasioneaza domeniul resurselor umane si scrisul si imi plac diminetile insorite, in care pot sa imi beau cafeaua alaturi de o carte buna.

Website https://andreeastanescu.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 65 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Cum sa abordezi discutia despre salariu …

05-09-2018 76 Joburi Tudor Perian

Cum sa abordezi discutia despre salariu in timpul interviului de angajare?

Cand vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranta nu exista o reteta care sa garanteze obtinerea jobului dorit in 100% din cazuri. Pentru cei care se afla la inceputul...

Read more

Cum alegem corect samponul in functie de…

16-11-2017 518 Stiri Irina C

Cum alegem corect samponul in functie de tipul de par

Parul este un simbol al senzualitatii si al voluptati si din acest motiv este impoartant cum alegi samponului potrivit pentru tipul tau de par. Iata ce ingrediente ar trebui sa contina...

Read more

Facebook