În ce măsură avem nevoie de un job în timpul facultății?

Scris de  Mai 24, 2017

Știm cu toții că perioada studenției este una dintre cele mai frumoase etape din viață, după care vom suspina și pe care ne vom dori să o aducem înapoi atunci când vom fi deja adulți în toată regula.

Este important ca momentele acelea să fie trăite din plin și ca oportunitățile ieșite în cale să nu fie lăsate să treacă pe lângă noi, dar...la vârsta studenției nu suntem destul de experimentați pentru a face întotdeauna cele mai bune alegeri.

Una dintre dilemele cu care se pot confrunta studenții în zilele noastre este aceea dacă ar fi indicat să își caute un loc de muncă în timpul facultății sau dacă ar trebui să se dedice exclusiv cursurilor. Cu siguranță că nu există un răspuns universal valabil, pentru că fiecare poveste este diferită, dar există, totuși, anumite aspecte ce merită luate în considerare atunci când se ajunge în acest punct.

Citeste si: Idei de afaceri ce pot fi demarate dupa terminarea facultatii

Studiile sunt foarte importante; în cazurile fericite, tinerii își aleg facultatea pe care vor să o urmeze în funcție de pasiunile lor sau de ce anume își doresc să facă în viitor (ceea ce presupune că deja știu ce vor). Există însă și situații în care profilul urmat la facultate nu va constitui neapărat și domeniul în care studenții se vor specializa, fie pentru că nu sunt hotărâți de la început, fie pentru că se răzgândesc pe parcurs.

De-a lungul timpului, am înțeles că niciuna dintre aceste situații nu este greșită:

 - la vârsta la care tinerii sunt nevoiți să își aleagă drumul în viață și, implicit, facultatea pe care o vor urma (de regulă, 19 – 20 de ani), aceștia sunt prea puțin la curent cu ce se întâmplă pe piața muncii,

- au prea puțină experiență de viață pentru a ști exact ce vor să facă și nici măcar nu se cunosc pe ei înșiși suficient încât să știe la ce se pricep cel mai bine (sigur că există și excepții, dar foarte mulți tineri se regăsesc în cele de mai sus).

Ceea ce contează este ca, pe parcurs, studenții să își dea seama ce au de făcut în continuare și să pună în aplicare planul de acțiune, indiferent dacă și-au ales facultatea potrivită sau nu.

student caut job

Revenind însă la angajarea în timpul facultății, cu siguranță că studiile nu trebuie neglijate. Totuși, de cele mai multe ori, orarul poate fi destul de permisiv, ceea ce ar oferi șansa practicării a diverse activități deopotrivă cu mersul la facultate.

De ce sa ne angajam din timpul facultatii?

1. Pentru bani

Primul avantaj pe care studenții l-ar găsi în a avea un job este venitul salarial lunar; chiar dacă sumele nu vor fi exorbitante, acestea vor reprezenta bani munciți și meritați, ceea ce poate oferi sentimentul de împlinire, de satisfacție personală și poate crește gradul de încredere în sine. Mai mult decât atât, în felul acesta se face trecerea spre independență financiară, lucru care, de asemenea, se încadrează perfect în contextul etapei de maturizare și contribuie cu succes la aceasta.

2. Pentru experienta

Totodată, este extrem de cunoscută acum pentru toată lumea problema experienței; de cele mai multe ori, tinerii absolvenți se lovesc de acest impediment atunci când vor să se încadreze pe piața muncii. Angajatorii sunt reticenți în privința persoanelor fără experiență și sunt puțini aceia care au dispoibilitatea de a învăța pe cineva totul de la zero și de a-i oferi și un salariu decent. Iată de ce perioada studenției este numai bună pentru a acumula experiență într-un domeniu sau mai multe, tocmai pentru că studenții nu sunt, în general, 100% independenți financiar și își permit să accepte un job nu foarte bine plătit, dar de la care au de învățat și unde se pot forma profesional pentru viitoarea lor carieră.

3. Pentru specializare

Faptul că studenții au posibilitatea să lucreze încă din facultate în domeniul pe care și l-au ales consituie un mare plus pentru viitor; dacă știu foarte bine în ce vor să se specializeze după terminarea facultății, atunci șansele de a-și găsi jobul ideal cresc puternic în cazul în care, după absolvire, se pot prezenta în fața angajatorilor atât cu studiile lor, cât și cu experiență deja câștigată în domeniul respectiv.

4. Pentru a te forma ca om

Un loc de muncă part-time în timpul facultății poate contribui foarte mult și la formarea studentului ca om. Într-un asemenea context, presiunea de la locul de muncă nu este la fel de mare ca atunci când job-ul este full-time și responsabilitățile mult mai mari, ceea ce înseamnă că tinerii au timpul și disponibilitatea de a observa oamenii din jur, de a înțelege cum se desfășoară relațiile dintre ei (de exemplu, angajator – angajat, relații între colegi, relații între colegi cu poziții diferite într-o companie); toate acestea duc la o dezvoltare importantă a capacității de a interacționa cu oamenii și de a-i putea ,,citi”. Mai mult decât atât, în același timp, tânărul aflat într-o situație de acest fel, se poate observa foarte bine și pe sine însuși, prin comparație cu cei din jur, și poate ajunge să se cunoască mai bine și să își dea seama mai ușor cine este și ce își dorește cu adevărat.

5. Pentru ca poti renunta oricand

Un alt aspect despre care nu se vorbește foarte mult când vine vorba despre lucrul în timpul studenției, dar care este, pe cât de real, pe atât de adevărat, este acela că, în această perioadă, poți da greș fără să te coste nimic. Te-ai angajat într-o firmă care nu îți place deloc? Nicio problemă, îți cauți alta și ții minte profilul celei pe care nu o vrei. Te-ai angajat pe o poziție pe care o detești? Perfect, înseamnă că știi sigur ce nu vrei să faci în viitor și de ce trebuie să te ferești. Toate aceste ,,erori” sunt benefice și este mult mai bine să te lovești de ele în primii ani de muncă și atunci când nu sunt în joc prea multe lucruri, decât să ai aceste probleme la o vârstă mai înaintată, când, poate, ai deja alte planuri pentru tine și nu mai ai timp să faci experimente.

Citeste si: Meserii banoase la care nu ai nevoie de facultate

Concluzie

Așadar, pentru cei cărora timpul le permite și care au un orar prietenos la facultate, a lucra în timpul studenției ar părea a fi o idee foarte bună; pe de altă parte, dacă angajarea propriu-zisă este prea mult, la fel de binevenite sunt și diversele activități de voluntariat sau programele de internship. Important este să fii activ, să cauți să îți descoperi și să îți dezvolți talentele, deoarece, cu cât le cunoști și le ,,mânuiești” mai bine, cu atât ai șanse mai mari să îți dezvolți o carieră din pasiune și să ajungi să faci exact ce îți place pe termen lung.

Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2017 16:23
Andreea Stănescu

Ma pasioneaza domeniul resurselor umane si scrisul si imi plac diminetile insorite, in care pot sa imi beau cafeaua alaturi de o carte buna.

Website https://andreeastanescu.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Angajatori de TOP Bucuresti

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 17 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Cum sa abordezi discutia despre salariu …

05-09-2018 43 Joburi Tudor Perian

Cum sa abordezi discutia despre salariu in timpul interviului de angajare?

Cand vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranta nu exista o reteta care sa garanteze obtinerea jobului dorit in 100% din cazuri. Pentru cei care se afla la inceputul...

Read more

Cum alegem corect samponul in functie de…

16-11-2017 479 Stiri Irina C

Cum alegem corect samponul in functie de tipul de par

Parul este un simbol al senzualitatii si al voluptati si din acest motiv este impoartant cum alegi samponului potrivit pentru tipul tau de par. Iata ce ingrediente ar trebui sa contina...

Read more

Facebook