Cu toate acestea, viața de student este mai ușoară (în principiu) față de ce urmează după și, de bine, de rău, ca student, poți jongla puțin cu timpul tău, în așa fel încât să reușești să faci cât mai des lucrurile care îți plac, într-o măsură mult mai mare decât atunci când vei avea un job full-time.

Acest lucru înseamnă că, în timpul facultății, în vreme ce te pregătești pentru a ,,intra în viață”, ai posibilitatea să citești destul de mult (dacă vrei). Și, dacă tot vorbim despre trecerea la viața de adult, am mai jos câteva recomandări valoroase de cărți numai bune de citit în facultate (ordinea este aleatorie, nu reprezintă un top – toate mi se pare la fel de importante) și îți voi spune și de ce:

,,Omul în căutarea sensului vieții – E. Frankl

Cartea lui Frankl este tulburătoare, dar și plină de speranță, în mod paradoxal – având in vedere subiectul: Holocaustul. Din această carte nu vom afla care este sensul vieții, pentru că nimeni nu poate trasa directive clare cu privire la acest aspect atât de delicat, dar putem să aflăm cum să căutăm un sens și cât de mult ajută conștientizarea acestuia în cele mai grele momente ale vieții.

Este o carte ce necesită o reflecție profundă asupra subiectului, dar este atât de frumos scrisă, încât aș putea garanta că (aproape) oricine ar citi-o ar fi încântat de ea.

,,Inteligența emoțională Daniel Goleman

Nu știu dacă ați observat, dar se vorbește tot mai des despre un tip relativ nou de inteligență – cea emoțională. Este nouă doar în sensul descoperirii și a atenției acordate de puțin timp acesteia, dar studiile arată că inteligența emoțională este o calitate cheie în dezvoltarea personală și în succesul pe toate planurile.

Cartea lui Goleman este un fel de ,,biblie” în ceea ce privește subiectul; este foarte bine documentată, explicațiile sunt clare și pe înțelesul tuturor, fără să le lipsească însă abordarea științifică. Inteligența emoțională este despre felul în care putem ajunge să ne controlăm, într-un mod constructiv, nu în sensul inhibării, emoțiile; fie că vorbim despre depresie, despre furie, despre stres accentuat sau chiar despre dezvoltarea emoțională a copiilor, educația emoțională se dovedește a fi salvatoare în multe privințe. Tocmai din acest motiv, recomand lecturarea cărții lui Goleman, pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere a propriei persoane, iar dacă o să vă placă foarte mult, puteți continua cu ,,Inteligența socială” și ,,Inteligența emoțională în leadership”, tot sub semnătura lui Daniel Goleman.

Citește și: http://www.raftulcuidei.ro/recenzie-inteligenta-emotionala-de-daniel-goleman/.

Emotional Intelligence

,,Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

Poate o să credeți că este o altă carte motivațională, din care aflați aceleași lucruri auzite peste tot și fără niciun pic de valoare adăugată; aș tinde să spun că, de data aceasta, nu este așa. Nici eu nu sunt neapărat adepta literaturii motivaționale, care predică aceleași lucruri seci și banale, dar Gary Chapman chiar aduce un element de noutate, în ceea ce privește relațiile dintre noi și cei din jur.

,,Cele cinci limbaje ale iubirii” nu se referă strict la relațiile de natură romantică, ci la toate tipurile de relații pe care le avem cu cei dragi. Gary Chapman pune accentul de capacitatea de a-i analiza, înțelege și cunoaște mai bine pe cei din jurul nostru, în așa fel încât să putem ține cont de ce îl face fericit pe celălalt. Toate aceste lucruri presupun însă dezvoltarea empatiei și capacitatea de a-i pune pe ceilalți înaintea noastră, în așa fel încât relațiile dintre noi să fie unele armonioase.

 ,,Aleea Zorilor” – Andrei Crăciun

Andrei Crăciun este un scriitor român contemporan, foarte talentat. ,,Aleea Zorilor” este unul dintre cele mai noi romane ale sale, care rememorează aleile copilăriei, atât la propriu, cât și la figurat. Este o aducere-aminte a zilelor liniștite, care s-au dus prea repede și după care fiecare dintre noi ajunge să tânjească la un moment dat. Reprezintă o lectură ușoară și emoționantă – odată începută cartea, este greu să o mai lași din mână. Așadar, înainte de a intra de-a dreptul în meandrele vieții, citiți cartea lui Andrei Crăciun pentru a vă reîntoarce, o clipă, la copilărie; este tipul de poveste care ne face să râdem și să plângem, să ne întrebăm de ce trebuie să fie viața atât de grea uneori, dar și să ne bucurăm că trăim și să continuăm să ne scriem propriile povești, cât mai frumos posibil.

Citește și: https://andreeastanescu.wordpress.com/2017/05/23/aleea-zorilor-andrei-craciun/.

Dacă tot e vară și vacanță, propun să ne îmbogățim cu niște lecturi interesante și extrem de utile, așa că spor la citit să aveți (pe plajă sau oriunde altundeva)!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.