Dacă te-ai hotărât să investești în criptomonede vei avea nevoie de un portofel pentru a-ți stoca monedele digitale. Un „portofel” este echivalentul unui cont bancar. Acesta îți permite să primești, să stochezi și să trimiți criptomonede. Portofelele conțin chei private (secrete) care permit accesul la monedele digitale. Aceste chei trebuie stocate și securizate. Un portofel pentru criptomende poate fi o aplicație, un site web sau un dispozitiv care gestionează cheile private.  

Majoritatea portofelelor nu  oferă posibilitatea de a cumpăra și vinde criptomonede, astfel încât dacă doriți fonduri în portofel, va trebui să achiziționați de pe o platformă de schimb și să trimiteți monedele în portofel.

Portofelele Criptomonede sunt de mai multe tipuri: hardware, web, mobile, desktop, hârtie.

Noi am studiat piața și am găsit pe site-ul Criptomonede Romania articole și review-uri utile despre cele mai bune portofele criptomonede.

1. Portofele hardware:

  • Ledger Nano S și Ledger Nano X

Produse de compania Ledger, cele două modele de portofel sunt dispozitive portabile foarte sigure. Acestea au afișaj LED pentru validarea plății și cod PIN pentru confirmare. Ledger a vândut peste 1.000.000 de dispozitive la nivel global.  

Ledger Nano S oferă autentificare cu 2 factori. Dispozitivul are propriul sistem de operare, BOLOS, compatibil cu Windows (7+), Mac (10.8+) și Linux. Acceptă o multitudine de criptomonede și este ușor de utilizat prin compatibilitatea USB. Portofelul hardware Ledger poate fi conectat la un computer sau smartphone și gestionat prin intermediul aplicației Ledger Live. 

Ledger Nano X este unul dintre cele mai bune portofele hardware la ora actuală. Acesta este un portofel rece, iar cheile private sunt păstrate offline, de aceea Ledger este foarte sigur. Comparativ cu Ledger Nano S, noul model este o versiune îmbunătățită. Puteți să utilizați o aplicație mobilă pentru a gestiona criptomonedele. Ledger Nano X este compatibil cu mai mult de 1.100 de criptomonede și are un ecran mai mare, care face ca navigarea mai ușoară.

Găsiți o recenzie a modelului Ledger Nano X cu informații complete aici: Ledger Nano X Romania Review.

  • Trezor One și Trezor T

Trezor One, produs de SatoshiLabs, are afișaj LED, interfață ușor de utilizat și cod PIN pentru accesarea portofelului. Permite, de asemenea, autentificarea cu doi factori. Este compatibil cu Windows, Mac și Linux și oferă peste 500 de criptomonede de păstrat și tranzacționat. Ca în cazul oricărui portofel hardware, dispozitivul necesită conexiunea la Internet și conexiune USB pe computer. Modelul Trezor T are măsuri îmbunătățite de securitate, ecran tactil și o interfață prietenoasă. 

  • Portofele hardware din oțel: Billfodl, Cryptosteel, Cryptotag

2. Portofelele de hârtie păstrează cheile dvs. publice și private pe o foaie de hârtie. Acest tip de portofele pot fi modificate pentru a include un cod QR utilizat în transferul de date.

3. Portofelele mobile. Portofelele mobile  pentru criptomonede nu sunt la fel de sigure ca cele hardware deoarece telefoanele pot fi pierdute sau se pot strica. În aceste cazuri dacă cheia portofelului este stocată doar pe telefon, atunci pierdeți accesul la portofelul mobil și la criptomonedele stocate pe acesta.

 La alegerea portofelului pentru criptomonede trebuie să țineți cont de securitatea oferită și de criptomonedele acceptate de portofel. Dacă vă interesează portabilitatea, puteți alege un model de portofel care are și aplicație mobilă și este compatibil cu sistemul de operare al telefonului dvs. Însă, în acest caz, așa cum am menționat anterior, securitatea este mai scazută decât în cazul portofelelor hardware, iar dacă aveți cheia portofelului stocată doar pe smartphone și telefonul se strică sau este pierdut, atunci pierdeți accesul la criptomonedele dvs.