Cateva sfaturi despre bani pe care ar fi bine sa le afli acum, ca mai tarziu e prea tarziu ;)

Scris de  Sep 07, 2014

În ciuda tuturor sfaturilor date de bunici, mătuși, părinți, tanti Mirela de la doi și toate episoadele din Cuponiada la superlativ văzute și cu notițe luate nu prea poți învăța cam cum stă treaba cu banii, economisitul and stuff până când nu ești vorba aceea „pe picioarele tale”. Atâta vreme cât grijile tale cele mai mari sunt: „trebuie să învăț pentru examenul cutare” sau „A spus că mă sună, au trecut deja două zile, de ce nu mă sună?” și „Nu mai am mâncare, oare e deschis la cantină?” atunci este clar că nu poți vedea imaginea de ansamblu. Dar dacă vrei să înveți câte ceva despre bani și cum să-i economisești pentru a nu avea probleme în momentul în care chiar o să ai bani, citește următorele sfaturi, s-ar putea să-ți fie de folos.

Așteaptă întodeauna înainte să faci cumpărături importante

Vrei să-ți iei un telefon nou, să-ți schimbi o parte din garderobă și parcă ai vrea și să redecorezi camera de zi, însă când vine vorba despre cheltuieli așa de mari ar cam trebui să-ți stăpânești etuziasmul și să nu cumperi mânat de impuls. Lasă puțin timp să treacă, s-ar putea ca în vreo săptămână sau două să nu mai simți așa de urgentă achiziționarea celui mai nou model de telefon apărut pe piață; s-ar putea de asemenea să apară altceva care să-ți stârnească interesul. De asemenea, ar trebui să-ți pui câteva întrebări simple înainte să faci cumpărături importante și costisitoare, cum ar fi: „Cât ar trebui să muncesc pentru a reuși să plătesc toate acestea?”, „Dacă cumpăr acum, n-o să ratez oferte mai bune mai târziu?” sau „Dacă mă răzgândesc, pot înapoia produs și să primesc toți banii înapoi?” De asemenea, nu uita să iei în considerare cum acele noi achiziții îți vor modfica viața, dacă îți este deja greu să te concentrezi pe ce ai de făcut pentru facultate atunci poate că nu este o idee prea bună ceva care să-ți distragă și mai tare atenția.

 

Nu achiziționa niciodată ceva doar pentru că „Hmm, pare o afacere chiar bună!!

Cumpărăturile pe net nu mai sunt acum un tabu pentru nimeni și de asemenea nici prețurile lor foarte bune. Așadar, tu ești tentat să cumperi tot mai mult, uneori chiar fără să ai nevoie de cele mai multe dintre ele (și uite cum se umple debaraua de rachete de tenis profesionale-că cine știe când te apuci de jucat, storcătoare de suc-minune care te fac să plângi atunci când vine factura la curent și aparat de făcut vafe pe care nu o să-l folosești niciodată ). Deci dacă vrei să cumperi ceva doar pentru că este o afacere foarte bună, ar trebui să te gândești de două ori înainte, ai cu adevărat nevoie de acel lucru? sau îl cumperi doar pentru că este un chilipir?

 

Lucrurile mici se adună și se transformă în lucruri mari care costă mult

Unul dintre cele mai importante motive pentru a avea o listă propriu-zisă cu cât cheltuiești și pe ce într-o lună este că lista aceea pe care ți-o stabilești tu în minte nu îți este de niciun folos real. La sfârștul lunii, după ce cuminte ai trecut tot ce ai cheltuit pe listă, încearcă să vezi pe ce s-au dus cei mai mulți bani și vezi care sunt modalitățile de a mai reduce una alta. Noi îți dăm câteva idei, care sigur vor face diferența.

Masa în oraș -deși nu simți bănuții cum ies din buzunar chiar de fiecare dată când iei masa în oraș, la sfârșitul lunii vei vedea că banii aceia ar fi putut fi prima rată la laptopul cel nou. Așa că, mai puțin mâncat în oraș, mai mult gătit acasă-mult mai sănătos și sigur mult mai ieftin.

Carburanții- ce faci cînd salariul rămâne constant (adică nici vorbă de vreo mărire) și cheltuielile sunt din ce în ce mai mari? Păi simplu, ori renunți la confortul mașinii proprii în detrimentul transportului în comun, ori încerci să nu turezi prea tare motorul, te lipsești de aerul condiționat și încerci să rezolvi cât mai multe lucruri în cît mai puține călătorii ;).

 

Calitatea își merită prețul piperat :D

Veți observa că după câteva „afaceri bune” îți cam piere cheful de prețuri bune și calitate îndoielnică, și îți vei da seama că în loc de trei mese pe zi în oraș, tot felul de lucruri nefolositoare la prețuri derizorii preferi ceva care îți este cu adevărat util și la un preț puțintel mai mare decât ești obișnuit. Și în acest fel, bugetul tău se va echilibra, ceea ce economisești într-o parte vei putea folosi mai cu spor în cealaltă parte.

Care sunt modalitățile prin care economisiți voi banuți? ;)

Sursa foto: www.chatelaine.com

Ultima modificare Duminică, 07 Septembrie 2014 17:13
Stanca Aruncutean

Studentă a facultății de Litere. Cărțile, muzica, filmele și oamenii faini sunt must-have-uri pentru o viață sănătoasă și fericită. Încercați!!

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Masute de cafea ieftine

Mese de toaleta la cel mai bun pret din Romania.

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Școala informală de IT a deschis însc…

20-05-2019 218 Stiri Tudor Perian

Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon @ 7 - 9 iunie 2019

Pasionații de IT din țară sunt invitați să dezvolte aplicații pentru situații de urgență din România și din lume  „O linie de cod poate face lumea un loc mai bun” și anul acesta...

Read more

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 590 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 452 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Facebook