O studenta din Lituania a inventat eticheta inteligenta care ne spune cand expira mancarea

Scris de  Sep 23, 2014

O studentă de 22 de ani din Lituania a fost premiată pentru invenția ei în cadrul unei competiții din Marea Britanie. Ce a inventat? Deși poate că raspunsul o să sune banal, este ingenioasă ideea: un abţibild pe bază de gelatină care îşi schimbă textura pe măsură ce un produs se apropie de termenul expirării.

Solveiga Pakstaite, proaspăt absolventă a unei facultăți a creat un abţibild care ne spune cu precizie când expiră produsele de pe rafturile magazinelor sau pe cele cumpărate deja. Tânăra originară din Lituania, a lucrat cu nevăzători o perioadă, iar aceştia au inspirat-o în crearea etichetei „inteligente“, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“.

 

Cu o simplă atingere a abţibildului care se aplică pe ambajalele produselor, ne putem da seama dacă ar trebui să consumăm un aliment sau dacă este cazul să îl aruncăm la gunoi. Gelatina din care este realizată eticheta, îşi schimbă textura pe măsură ce produsul se învecheşte. Astfel, când un aliment este proaspăt, ea are o textură fină, moale, iar când se el învecheşte şi nu mai este bun pentru consum, aceasta devine aspră la atingere, grunţuroasă. Cu cât abţibildul este mai neted la atingere, cu atât produsul este mai sigur pentru consum.

627x0

 

Abţibildul este realizat din gelatină pentru că „este o proteină şi se degradează în acelaşi ritm cu proteinele din alimente precum carnea, laptele sau brânza (...). Eticheta copiază practic ceea ce se întâmplă cu mâncarea dintr-un ambalaj, aşa că informaţia privind data de expirare a produselor alimentare va fi mult mai exactă decât cea tipărită în prezent pe ele“, a explicat Solveiga Pakstaite, citată de „Daily Mail“.

 

Eticheta a fost premiată în cadrul unei competiţii din Marea Britanie pentru cel mai bun design de produs, iar tânăra a primit 2.000 de lire sterline ca recompensă. Ea a solicitat un brevet de invenţie. Mai multe companii s-au arătat interesate de eticheta „inteligentă“ şi este foarte posibil ca, în curând, să o găsim pe toate alimentele din supermarket. Fabricarea ei la scară largă nu presupune costuri mari, drept urmare, invenţia este utilă, în primul rând, persoanelor nevăzătoare, pentru care nu există etichete speciale marcate cu termenul expirării alimentelor. Eticheta „inteligentă“ ar putea contribui, de asemenea, la economisirea alimentelor. Milioane de tone de mâncare sunt aruncate la gunoi pentru că oamenii văd că aceasta a expirat, conform etichetei.

 

În realitate, etichetele alimentare au legătură, de fapt, cu prospeţimea produselor, iar data înscrisă pe ele nu marchează neapărat momentul în care ele se strică şi devin periculoase pentru sănătate. De exemplu, etichetele care au menţiunea „A se consuma de preferinţă înainte de...“ se referă la data până la care produsul este proaspăt, dar aceasta nu înseamnă că el este expirat sau periculos. În schimb, etichetele pe care este menţionat „Expiră la data de...“ fac referire la siguranţa produsului.

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: Dailymail.co.uk & adevarul.ro

Cristina Grosu

Studentă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, pasionată de natură şi munte, fotografie şi pictură. Energică şi plină de viaţă.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 84 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Cum sa abordezi discutia despre salariu …

05-09-2018 91 Joburi Tudor Perian

Cum sa abordezi discutia despre salariu in timpul interviului de angajare?

Cand vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranta nu exista o reteta care sa garanteze obtinerea jobului dorit in 100% din cazuri. Pentru cei care se afla la inceputul...

Read more

Cum alegem corect samponul in functie de…

16-11-2017 544 Stiri Irina C

Cum alegem corect samponul in functie de tipul de par

Parul este un simbol al senzualitatii si al voluptati si din acest motiv este impoartant cum alegi samponului potrivit pentru tipul tau de par. Iata ce ingrediente ar trebui sa contina...

Read more

Facebook