Acceseaza fonduri europene pentru afacerea ta: aplica pentru un program operational de dezvoltare

Scris de  Iun 10, 2015

Te-ai săturat să lucrezi pentru alții sau pur și simplu vrei să faci ceva pentru tine? Te consideri un bun antreprenor și crezi că te-ai descurca cu propria afacere? Uniunea Europeană îţi poate veni în ajutor cu fonduri europene nerambursabile. Tot ceea ce trebuie să faci este să vii cu ideea, răbdare şi mult chef de muncă.

 

Fondurile nerambursabile alocate românilor prin instrumente specifice perioadei post-aderare la UE reprezintă o sursă foarte bună de dezvoltare și totodată o rampă de plecare, mai ales pentru tineri, deoarece se acordă finanțări majore în diferite domenii de activitate: economic, cultural, agricol, administrativ etc. - astfel că ai de unde alege, numai inițiativa mai lipsește.

Care a fost și este scopul acestor proiecte? ---> reduceredea decalajului existent între regiuni la nivel european, precum și pentru a întări competivitatea și ocuparea forței de muncă la nivelul Uniunii Europene. Astfel că a fost nevoie de crearea intrumentelor financiare potrivite:

 

1. Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR)

2. Fondul Social European (FSE)

3. Fondul de Coeziune (FC)

 

Dintre aceste fonduri europene sunt finanțate următoarele programe operaționale:

a. Programul Operational Regional (POR): urmărește reducerea disparităților de dezvoltare economica si sociala dintre regiunile mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate. Proiectele finantate prin POR urmaresc: îmbunatatirea calitatii vietii si a înfățișării oraselor; îmbunatatirea accesibilitatii regiunilor prin dezvoltarea retelelor de infrastructura, drumuri judetene si șosele de centura; modernizarea serviciilor sociale: scoli, clinici, servicii de interventie in situatii de urgenta etc.;cresterea investitiilor in afaceri, prin acordarea de sprijin micro-intreprinderilor, imbunatatirea retelei de utilitati si a infrastructurii de afaceri; modernizarea si reabilitarea infrastructurii turistice existente.

 

b. Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE): acest program urmărește creșterea productivității intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii.

 

c. Programul Operational Sectorial Infrastructura de Mediu (POS Mediu): scopul principal este de areduce decalajului existent intre Uniunea Europeana si Romania cu privire la infrastructura de mediu atat din punct devedere cantitativ cat si calitativ.

 

d. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU): obiectivul general al POS DRU este dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna și flexibila.

 

f. Programul Operational Sectorial Infrastructura de Transport (POS Transport): consta in promovarea, in Romania, a unuisistem de transport durabil, care sa permita deplasarea rapida, eficienta si in conditii desiguranta a persoanelor si bunurilor, la servicii de un nivel corespunzator standardelor europene, la nivel national, in cadrul Europei, intre si in cadrul regiunilor Romaniei.

 

g. Programul Operational pentru Asistenta Tehnica (PO AT): acesta își dorește să asigure sprijinul necesar procesului de coordonare si implementare sanatoasa, eficienta,eficace si transparenta a instrumentelor structurale in Romania.

 

h. Programul Operational pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA): Obiectivul general al PO DCA este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio-economic al societatii românesti.

 

Conform ministrului român al Fondurilor Europene, nivelul de absorbție a fondurilor europene de către România a crescut de șa 8% în 2012 la 34% la finalul anului 2013, iar până la sfârșitului anului 2015 această capacitate urmează să crească până la 80%, ceea ce înseamnă aproximativ 16 miliarde de euro.

 

Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2017 12:30
Tudor Perian

Project manager si writer la Campusbucuresti.ro. 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Școala informală de IT a deschis însc…

20-05-2019 38 Stiri Tudor Perian

Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon @ 7 - 9 iunie 2019

Pasionații de IT din țară sunt invitați să dezvolte aplicații pentru situații de urgență din România și din lume  „O linie de cod poate face lumea un loc mai bun” și anul acesta...

Read more

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 289 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 279 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Facebook