70 de ani de la bombardamentele nucleare asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki

Scris de  Aug 05, 2015

Toate statele, fără excepție, au responsabilitatea de a comemora cei 70 de ani din urma dezastrelor din Hiroshima și Nagasaki, acest lucru atrăgând după sine și începerea unui proces amplu de interzicere a armelor nucleare.

Pe data de 6, respectiv 9 august 1945, orașele Hiroshima și Nagasaki au fost complet ruinate prin bombardare atomică. În urmă cu 7 decenii, aceste orașe au fost anihilate de atacurile nucleare inițiate de S.U.A, făcând ca cele două bombe lansate să omoare peste 50% dintre civilii Hiroshimei și mai mult de 30% dintre civilii aflați în Nagasaki.

 

Și totuși, nu doar momentul efectiv al detonării misilelor a provocat victime, numărul celor decedați crescând în zilele următoare dintr-o serie întreagă de cauze, precum: arsuri severe, hemoragii interne sau radiații.

 

În 1945, orașul Hiroshima a fost distrus în proporție de 90%, iar radiațiile au fost de necontrolat, contaminând zone extinse de pământ și apă. Mai mult, starea de sănătate a supraviețuitorilor impactului nuclear, avea să fie serios afectată pe întreg parcursul vieții, crescându-le nivelul riscului de a se imbolnăvi de cancer, diabet și alte boli infecțioase. 

 

Comunității internaționale îi revine responsabilitatea de a negocia abolirea armelor nucleare, iar Inițiativa Umanitară a deschis calea negocierilor, prezentând astfel oportunitatea fără precedent de a elimina treptat întreg arsenalul nuclear din lume.

 

După decenii la rând în care am asistat la eșecul statelor care dețin arme nucleare de a ajunge la un consens pe această temă, o mișcare „revoluționară”, condusă de către statele non-nucleare, alături de societatea civilă și organizată sub coaliția Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), se creează mediul favorabil pentru interzicerea la nivel global a tuturor armelor nucleare existente. După 3 conferințe axate pe impactul umanitar, este clar că nu doar folosirea, ci și posesia arsenalului nuclear este inacceptabil.

 

Norvegia, Mexic, respectiv Austria, fiind pe rând gazdele celor 3 conferințe, au elaborat o înțelegere globală a problemei, inițiativa luând amploare an după an și tot mai mulți participanți alaturându-se în militarea pentru o lume fără arme nucleare.

 

Așadar, cei 70 de ani care marchează instabilitatea relațiilor dintre state din cauza deținerii de arme nucleare și care dețin dovada efectelor umanitare devastatoare produse de folosirea unei asemenea încărcături atomice, subliniază importanța existenței unui tratat de abolire a armelor nucleare. Așa cum Setsuko Thurlow, supraviețuitoare în urma atacului din Hiroshima, exprimă: „A venit timpul ca statele non-nucleare să inițieze, alături de societatea civilă, o interzicere a tuturor armelor nucleare, în numele umanității”!

 

Mai multe detalii legate de Campania ICAN pe www.icanw.org.

Tudor Perian

Project manager si writer la Campusbucuresti.ro. 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Mese de toaleta la cel mai bun pret din Romania.

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Școala informală de IT a deschis însc…

20-05-2019 172 Stiri Tudor Perian

Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon @ 7 - 9 iunie 2019

Pasionații de IT din țară sunt invitați să dezvolte aplicații pentru situații de urgență din România și din lume  „O linie de cod poate face lumea un loc mai bun” și anul acesta...

Read more

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 527 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 407 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Facebook