Hidrocarburile - o resursa a viitorului

Scris de  Aug 24, 2015

Hidrocarburile sunt compuși ai carbonului-hidrogenului (sau alte elemente chimice precum sulf, azot), acestea acționând ca și impurități. Acestea se formează din materie animală/vegetală moartă supusă odată cu trecerea timpului presiunii, căldurii si mai ales unui mediu anaerob. În general, hidrocarburile sunt combustibili.

Care sunt conditiile necesare formarii unui zacamant de hidrocarburi?

 

Este necesara indeplinirea simultana a mai multor conditii, fara de care hidrocarburile expulzate din stratele bituminoase nu pot fi stocate.

 

1. Existenta unei roci-rezervor. Hidrocarburile se acumuleaza si apoi pot fi gasite in roci permeabile poroase si/sau fisurate, de regula gresii (vechi nisipuri cimentate in timp, petrolul existand in porii dintre particule), calcare sau dolomite fisurate.

 

2. Existenta unui acoperis impermeabil al rocii-rezervor. Pentru ca hidrocarburile sa nu migreze mai departe spre suprafata, roca-rezervor trebuie sa fie protejata la partea sa superioara de o alta roca, impermeabila, cum este de exemplu argila.

 

3. Existenta unei “capcane”. Rocile-rezervor in care putem gasi hidrocarburi au fost de regula lipsite de comunicare (impermeabilizate) de stratele alaturate, ceea ce a blocat migratia hidrocarburilor pe laturi. Aceste capcane sunt – de multe ori – structuri formate datorita miscarilor Pamantului. Cele mai clasice sunt structurile numite anticlinale, care au forma de clopot sau dom. Hidrocarburile se acumuleaza astfel in partea de sus a domului (clopotului) si, daca roca-rezervor nu este afectata de  miscari tectonice care sa o dezizoleze, acestea pot ramane aici pentru multa vreme. Aceste structuri sunt depozitele de hidrocarburi care, daca au volume semnificative economic de petrol si/sau gaze, sunt considerate zacaminte.

 

Apele reziduale industriale si cele care provin de pe platforme unde se manipuleaza produse petroliere contin uleiuri minerale sau alte hidrocarburi. In scopul protejarii mediului este necesara indepartarea poluantilor din aceste ape cu separatoare de hidrocarburi.

 

In prima faza, la intrarea in separator, apa poluata patrunde in spatiul destinat separarii namolului. In acest spatiu, apa poluata isi reduce viteza de curgere si materialele in suspensie se decanteaza. in faza a doua, apa patrunde in spatiul destinat captarii hidrocarburilor din apa unde, ca urmare a fenomenului de flotatie, uleiurile continute de apa se ridica la suprafata.

 

In urma tratarii apelor uzate cu separatoarele de hidrocarburi, continutul in poluanti este urmatorul:

 

- Materiale solide in suspensie: sub 50 mg/l

- Hidrocarburi sau alte uleiuri minerale: sub 100 mg/l in cazul separatoarelor de hidrocarburi fara filtru coalescent

- Hidrocarburi sau alte uleiuri minerale: sub 5 mg/l in cazul separatoarelor de hidrocarburi cu filtru coalescent

 

Separatoare de hidrocarburise folosesc pentru tratarea apelor uzate provenite de la:

 

- Statii de distributie a carburantilor

- Service-uri auto

- Parcari auto

- Garaje industriale

- Rafinarii

- Puncte de incarcare-descarcare produse petroliere

- Alte obiective unde se scurg accidental ape infestate cu produse petroliere

 

Ultima modificare Luni, 24 August 2015 19:32
Tudor Perian

Project manager si writer la Campusbucuresti.ro. 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Mese de toaleta la cel mai bun pret din Romania.

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Școala informală de IT a deschis însc…

20-05-2019 172 Stiri Tudor Perian

Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon @ 7 - 9 iunie 2019

Pasionații de IT din țară sunt invitați să dezvolte aplicații pentru situații de urgență din România și din lume  „O linie de cod poate face lumea un loc mai bun” și anul acesta...

Read more

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 527 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 408 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Facebook