Pericolele care se ascund in hainele pe care le purtam

Scris de  Sep 07, 2015

Unele substante folosite la fabricarea hainelor pe care le purtam zilnic sunt nocive pentru organismul nostru. Poliesterul spre exemplu este folosit din ce in ce mai mult in industria textila, deoarece este ieftin, păstrează culorile mai bine decât bumbacul sau inul şi rezistă în timp. Materialele sintetice pot conţine chimicale toxice, în special hainele ieftine, pe care le luăm din magazinele fără pretenţii.

Aceste substante sunt foarte periculoase mai ales pentru copii care pot face diverse boli de piele. Asadar atunci cand cumperi haine dintr-un magazin de copii, fii atent la urmatoarele substante :

 

Formaldehida, substanta cancerigena

Hainele impregnate cu această substanţă au un miros caracteristic, ca de formol. Probabil că l-ai simţit şi tu când ai cumpărat haine ieftine, dar ai crezut că vine din depozitul în care au fost ţinute. Formal-dehida previne decolorarea ţesăturilor şi este utilizată pe scară largă în industria textilă chinezească. Dar este o substanţă periculoasă, fiind inclusă în lista compuşilor cancerigeni de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

PPD, initialele bolilor de piele

Hainele negre conţin PPD, un compus chimic care ajută la fixarea culorii. El este permis în produsele cosmetice, precum vopseaua de păr, dar într-o concentraţie de maximum şase procente. În proporţie mai mare devine periculos, atacă pielea şi provoacă dermatite. Simptomele apar după câteva zile, astfel că mulţi oameni nu îşi dau seama că de vină sunt hainele închise la culoare. Cei care poartă adesea haine negre, tratate cu PPD, riscă să devină alergici în timp.

 

Adezivii, periculosi pentru copii

Hainele pentru copii cu imprimeuri colorate sunt preferatele părinţilor. Dar multe dintre imprimeuri sunt lipite cu adezivi nocivi, care conţin ftalaţi. Bebeluşii au tendinţa să le bage în gură şi sunt expuşi pericolului. Ftalaţii rezistă la spălare, indiferent de temperatura apei, aşa că ar fi bine să te fereşti de bluzele imprimate de o calitate îndoielnică.

 

MASURI DE PREVENIRE

- Spală toate hainele imediat după ce le cumperi, chiar dacă ai încredere în magazinul de unde le-ai luat. Cu fiecare spălare, substanţele nocive pierd din intensitate.
 

- Spală hainele la temperaturi înalte, la peste 60˚C. Un studiu al Şcolii londoneze de Igienă şi Medicină Tropicală arată că majoritatea germenilor, precum stafilococul auriu, E coli, salmonella sau parazitul care dă râia, nu este distrusă la temperaturi mai mici de 40˚C.
 

- Înmoaie hainele delicate într-o soluţie din apă şi oţet, dacă trebuie să le speli la temperaturi joase. Oţetul previne decolorarea şi ajută la distrugerea bacteriilor, a ciupercilor şi a mucegaiului.
 

- Usucă întotdeauna hainele la soare, în aer liber. Dacă le ţii în spaţii închise şi umede, nu scapi de mucegai şi de bacteriile periculoase.

 

Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 14:27
Tudor Perian

Project manager si writer la Campusbucuresti.ro. 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 65 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Cum sa abordezi discutia despre salariu …

05-09-2018 74 Joburi Tudor Perian

Cum sa abordezi discutia despre salariu in timpul interviului de angajare?

Cand vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranta nu exista o reteta care sa garanteze obtinerea jobului dorit in 100% din cazuri. Pentru cei care se afla la inceputul...

Read more

Cum alegem corect samponul in functie de…

16-11-2017 517 Stiri Irina C

Cum alegem corect samponul in functie de tipul de par

Parul este un simbol al senzualitatii si al voluptati si din acest motiv este impoartant cum alegi samponului potrivit pentru tipul tau de par. Iata ce ingrediente ar trebui sa contina...

Read more

Facebook