Ce platforma sa alegi: Joomla sau Wordpress?

Scris de  Mai 27, 2014

Să zicem că vrei să creezi un site nou (pe domeniul tău propriu). Te-ai decis să-ți deschizi un blog, să îți faci un portal de știri sau să împărtășești pasiunea ta pentru fotografie și cu ceilalți, prin intermediul unui portofoliu online. Orice motiv ai avea, va trebui să alegi un CMS în care să lucrezi.

 

În caz că nu îți este cunoscut termenul, CMS se referă la Content Management System. Mai pe românește, un sistem de management al conținutului pe care tu vrei să îl postezi pe site. Principalele alegeri ar fi Wordpress, Joomla sau Drupal. Totuși, cele mai cunoscute sunt primele două, iar despre ele vom discuta în continuare.

Wordpress-ul este unul dintre cele mai populare CMS-uri, fiind cunoscut și datorită platformei gratuite de blogging pe care o pune la dispoziție utilizatorilor săi. Are o interfață extrem de simplă și prietenoasă, oferă suficiente opțiuni de personalizare a designului și a setărilor de citire, scriere sau afișare a conținutului, precum și ajustări ale opțiunilor de indexare și promovare a conținutului pe motoarele de căutare, respectiv rețele sociale sau agregatoare.

 

Wordpress permite instalarea a diverse teme și plugin-uri, care te pot ajuta în optimizarea site-ului sau la creșterea numărului de vizitatori, dar și la dezvoltarea site-ului pe nișa pe care ți-ai ales-o. Vorbim de pluginuri pentru blocarea comentariilor spam, pentru inserarea unor titluri și descrieri care au multe căutări și îți pot urca site-ul printre primele rezultate pe Google, pentru butoane de share în social media, pentru aproape orice îți dorești tu :)

 

Joomla, în schimb, este un CMS mai dezvoltat, cu o interfață de administrare puțin mai complicată, dar la fel de intuitiv și logic structurată ca și în cazul Wordpress-ului. Este un sistem mai complex, permite instalarea unei palete largi de teme și template-uri, are o mulțime de setări și opțiuni pentru utilizatori (de la SEO până la design, securitate, etc.)

 

Joomla este destinat celor care își doresc o mai mare libertate de customizare și editare a site-ului, care au nevoie de numeroase componente și widget-uri pentru a obține rezultatele dorite (cititori, conversii sau chiar ambele). De asemenea, este unul dintre cele mai sigure CMS-uri, după Drupal, fiind protejat în mare măsură în fața atacurilor informatice.

 

În schimb, slăbiciunea Wordpress-ului este chiar securitatea site-urilor, ele putând fi ușor afectate de către diverși hackeri sau viruși.  De asemenea, instalarea prea multor plugin-uri poate conduce la o viteză mai mare de încărcare a paginilor, o bilă neagră în procesul de optimizare. Între timp, poți descărca zeci de template-uri Joomla de pe qualityjoomlatemplates.com sau să creezi numeroase subcategorii și ramificații în meniu, fără să influențezi negativ experiența vizitatorului pe site.

 

Ambele sunt folosite la scară mondială, sunt apreciate de mari comunități de utilizatori, însă micile diferențe ar trebui să te convingă care este cea mai bună alegere pentru tine. Noi am spune că Wordpress-ul este cel mai util pentru site-uri mai mici, blog-uri personale sau de prezentare, în timp ce Joomla poate fi mai indicat pentru magazine e-commerce, platforme de știri, aplicații, etc., tocmai datorită facilităților sale suplimentare.

 

Voi ce credeți, care este cel mai bun CMS?

Tudor Perian

Project manager si writer la Campusbucuresti.ro. 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

Recomandare

Cele mai ieftine fose septice.

Parteneri

banner twodesign

autonapoca.ro

Ultimele articole

Avantajele si dezavantajele unui implant…

07-02-2019 148 Stiri Tudor Perian

Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Un implant dentar...

Read more

200 de angajatori din Timisoara si Bucur…

08-10-2018 218 Joburi Tudor Perian

200 de angajatori din Timisoara si Bucuresti recruteaza intens in aceasta toamna

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România – Angajatori de TOP. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor 3...

Read more

Cum sa abordezi discutia despre salariu …

05-09-2018 178 Joburi Tudor Perian

Cum sa abordezi discutia despre salariu in timpul interviului de angajare?

Cand vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranta nu exista o reteta care sa garanteze obtinerea jobului dorit in 100% din cazuri. Pentru cei care se afla la inceputul...

Read more

Facebook